Stofkvaliteter

Syportalen.dk

 

Følg også syportalen.dk på Facebook

 

 

Her finder du en oversigt over stofkvaliteter. Kender du kvaliteter som ikke fremgår på oversigten, så send en mail til info@syportalen.dk

 

Acetat er en kunstfiber, der har en flot glans, falder blødt og minder om silke. Anvendes specielt til foer i beklædning. Acetat er ikke særlig stærkt og krøller meget i vask, men glattes let ved svag varme.

Acryl er let, blød og tåler sollys. Slidstyrken er knap så god som nylon eller polyester. Acryl er meget varmefølsomt og kan miste facon, hvis det vaskes, tumbles eller stryges ved høje temperaturer.

Bambus er hårdfør, let, blød og åndbar og har en smuk silkeagtig glans. Bambusfibrene kan optage meget fugt uden at føles våd, op til 50 % mere end bomuld.

Bomuld er et naturproduktet. og er komfortabelt, slidstærkt, nemt at vaske og har en stor absorberingsevne. Det findes i mange forskellige varianter og kvaliteten bestemmes normalt af længden på fibrene. Jo længere fibren er, desto bedre, blødere og behageligere bliver den færdige vare.

Canvas er kraftig lærredsvævet stof af bomuld eller hør.

Cupro, Bemberg minder om viscose, har en god evne til at transportere fugt og behageligt at røre ved. Cupro er stadig på markedet på trods af prisen og bruges primært til foer i beklædning. Råmaterialet er oftest cellulose fra bomuld og styrken er bedre end almindelig viskose. Før i tiden kaldte brugte man navnet Bremsilk.

Denim er en kraftig kipervævet metervare af bomuld også kaldet cowboystof.

Elasthan er elastisk, stærk og modstandsdygtig over for sollys. Elasthan giver i alle sammenhænge en behagelig elasticitet. Elasthan har gode og holdbare elastiske egenskaber, om overgår selv den bedste gummitråd.

Hør er fibre fra hørplantens stængel. Det har en høj sugeevne og en stor trækstyrke. Hør er stiver, mere glansfuld og glattere end bomuld. Hør er fra naturens hånd smudsafvisende og har den egenskab, at det ved tørretumbling bliver blødt, og ved koldrulning bliver det stift og glansfuld.

Merino uld er uld fra merinofåret, ulden er en speciel fin, silkeglinsende blød, lækker - og dyr.

Modal er fra viskosegruppen, med stort set samme egenskaber som viskose. Modal er en betegnelse for den modificeret viskose, der strækkes inden færdiggørelsen. Modalfibre har, i forhold til viscose, en bedre træk- og brudstyrke, både i tør og våd tilstand, og afviger ikke væsentligt ved påvirkninger.

Microfiber er en syntetiske fiber. De mest almindelige typer er lavet af polyester, polyamid. Mikrofiber bruges til produktion af uvævede, vævede og strikkede tekstiler. Microfiber er almindeligt anvendt til tøj, møbler, industrielle filtre og rengøringsklude- og midler.

Nappa er betegnelsen for kunstlæder eller -skind. Det ligner ofte ægte skind, dog er det uden de ar og rynker der kendetegner den ægte vare. Nappa findes ofte med præg og i mange kunstneriske varianter.

Nylon overgår alle andre fibermaterialer i rive- og slidstyrke. Nylon er lysfølsom og gulner og mørkner i sollys. Nylon kendes også som Polyamid og er et syntetisk produkt der ikke krymper.. Nylon bruges ofte i strømper, undertøj, strik eller andre stretchvarer.

Oilskin anvendes primært til jagt og fiskeri og ses ofte i bomuld, der er overfladebehandlet med voks, hvilket gør det næsten vandtæt. Tøjet kan ikke vaskes eller renses. Rengøring foretages med en fugtig klud og vedligeholdes med voks.

Pashmina stammer fra de originale pashminahår, der kommer fra gederne i Himalayabjergene. Anvendes ofte til tørklæder.

Polyester er slidstærkt og tåler sollys. Polyester er krympefri, slidstærk, ikke lysfølsom og stort set strygefri. Anvendes oftest sammen med bomuld. Polyester er kunstigt fremstillede fibre, der fremstilles af råolie og naturgas, og indgår derfor ikke i et naturligt kredsløb, som naturfibrene. De mest almindelige syntetiske fibre er polyamid, polyester, akryl og elastan. Bruges i alle former for beklædning.

Silke er en fin, blød og særdeles glansfuld fiber - der kun krøller lidt. Som andre naturlige fibre kan den optage megen fugt, og er af den grund behagelig at have på kroppen. Silke har en høj antændelighed og brænder langsomt. Blegning med klor samt vask med stærkt alkaliske og enzymholdige vaskemidler skader silke. Silke har som det eneste tekstil den egenskab, at den ændre temperaturen alt efter din krop. Fryser du, varmer den og sveder du, køler den.

Uld kommer oftest fra får. Ulden med fine og tynde fibre som bl.a. merino er blød og sart. Grovere uld har større slidstyrke, ligesom den er mere robust i brug og vask. Det er velegnet til beklædning, da termovirkning, vaskbarhed og slidstyrke eventuelt blandet med et kunststof, er super god.

Viskose kan være blankt og af uendeligt lange fibre, der ligner silke eller den kan være mat af kortere fibre, der ser ud og virker som bomuld og uld. Viskose fremstilles af cellulose tilsat natronlud. Grundmateriale kommer ofte fra fyr og eukalyptus, ligesom bambus- og bomuldsplanten anvendes. Viscosen er naturligt glansfuld.